mięso sezonowane w Krakowie

Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Spośród wielu opcji, które proponuje kuchnia z Europy powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie potrawy

Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie posiłki

Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. jemy w restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.

Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *